Avagy hogy kirándulunk mi a gyerekekkel "zölden"

Gyerekek a hátizsákban

Ausztriában nyaraltunk... nagykabátban

2018. szeptember 01. - Hátizsákkal

A hegyek között mindig kicsit hűvösebb van, és erre számit is az ember. No de az itthoni 20-22fokos időjárás arrafelé már igencsak zord. Pláne ha a nyárból érkezik az ember. No valahogy igy jártunk mi is idén júniusban, Ausztriában. Egy hetet töltöttünk Karintiában, a Millstätter See partján, csodaszép környezetben, két kisgyerekkel június végén...

20180626_101642.jpg

Már érkezésünk napján megvettük a Kärnten Card-ot, azaz a Karintia kártyát, amivel rengetek dolog ingyenes vagy kedvezményes, köztük egy csomó felvonó is. A kártya 44 Euró volt felnőtteknek egy hétre. A gyerekeknek 6 év alatt ingyenes, de ők is kaptak kártyát, és a belépők helyett matricákat minden helyszínen. Nagyon ki van ez találva! :)

Na szóval, már az első nap ki is próbáltuk a kártyát, és az első felvonóval ami útbaesett - egész véletlenül ugyebár - felmentünk kb.1900m-re a Gerlitzen csúcsra. A nyári pólóra nem győztük felkapkodni a pulóvert és az esőkabátot (hogy legalább a szelet fogja), ami épp nálunk volt, odafent ugyanis 5 fok, szél és szemerkélő eső fogadott. A táj borúsan is gyönyörű, de most inkább gyorsan "levonóztunk" ahogy a 4 évesem mondta.

Az időjárás nem javult jelentősen, inkább mi szoktunk hozzá, és szuper programokat és túrákat csináltunk, amit kát kicsi gyerekkel (4 és 1,5év) is bátran ajánlok.

Hétfő: Az első utazós napot kipihenve, reggel eső és 12 fok fogadott. Éljen! :) Ez azonban nem tarthatott vissza semmi jótól, az idő egyre jobb lesz... mondták. Gyors újra tervezés után a Kölnbrein gáthoz indultunk, ami Ausztria legmagasabban fekvő duzzasztógátja. A gát 1933m-en van, a hegyek között. Az oda vezető út fizetős, de a Karintia kártyával ingyenes (a tegnapi felvonóval és ezzel már meg is térült a kártya ára). A kanyargós szerpentinen több híd és alagút van és jobbról balról kis vízesések robognak le a völgybe. Csodaszép! Fent újfent elég zord időjárás fogadott, így a gyerekekre gyorsan ráhúztuk a váltónadrágot is. Így is nagyon hideg volt: 6fok, szemetelő eső és szél ... ez így együtt nagyon kellemetlen volt még nekünk felnőtteknek is. Sokat így nem tudtunk maradni és túrázni sem, csak a gátat jártuk be és a kiállítást néztük meg. A gát építéséről szóló videót -tele munkagéppel- háromszor is végignéztük. Aztán lemenekültünk a hidegből, gyorsan elintéztük a bevásárlást és hazamentünk pihenni. Délután még felsétáltunk a kemping feletti dombon és onnan is körbenéztünk kicsit. Ez volt a bemelegités :)

Kedd: Végre túráztunk egy kicsit. A Millstätter tó felett A Lammersdorfer Hüttétől (1644m) mentünk fel Granattor-ig, ami 2000m felett van már. A Hütté-ig fizetős út vezet, ami 5 EUR volt. Fent alpesi környezet, mesebeli Hütte és tehenek fogadtak. Nem volt agyontáblázva az út a Granattor-ig, de kb.eltéveszteni sem lehet. ☺ Szerpentines szekérúton és a kanyarokat levágós lépcsős sziklás úton is fel lehet jutni. Igazi alpesi kaland volt egy 4 évesnek és persze a szüleinek is, na meg a kis Potyautasunknak is, aki egyébként szintén gyalogolt egy keveset.
Fent a gerincen enyhén szólva sem volt jó idő, rettenetesen fújt a szél, így a kaputól mi ugyanerre jöttünk vissza, mert kicsit rövidebbnek tűnt, mint körbe. A túra 6,5km lett, és 500m szint fel és ugyanennyi le is. A Hüttéhez visszaérve megebédeltünk, a meleg leves hamar a kis pocakban vándorolt.

ausztria.png

Millstatt településre leérve jó idő fogadott, 22 fokos karintiai nyár, így ha már épp ott jártunk, és nem aludtak el a Zöldfülek, elmentünk sétahajózni a Millstatter tóra. Ez abszolút pihenős program, és a Karintia kártyával ingyenes.

Szerda: újra lazább felvonózós napot terveztünk. Bad Kleinkirchheimbe indultunk, ahol két ingyenes (kártyával) felvonó is van. Végül a Brunnachalm fele menőt választottuk, mert a másik aznap nem működött. A kabinos felvonó 1902m-re vitt fel. Az időjárás továbbra is hűvös (max.10fok) és szeles volt, így itt is csak körbenéztünk, játszótereztünk és kb.egy óra után az egy órás déli ebéd szünet előtt, amikor nem mennek a felvonók, lejöttünk.

A másik mai program a Falkertsee-nél lévő Heidi Élménypark volt (kártyával ingyenes). A park a mesére épül, aranyos és nagyon szép helyen van. Az 1875m-es magasság ellenére itt végre nem akartunk megfagyni. A mai alvás is a kocsiban sikeredett, így hazaérve uzsonna után meg játszótereztünk a kempingben. A gyerekek sose fáradnak el...

Csütörtök: megérkezett a beígért rosszidő, mert az eddigi 18-20fok lent, és 5-6fok fent, itt úgy tűnik teljesen normális volt ;) Ezért ma főzős és játszóterezős délelőttünk volt. Végre időben és meleg ebédet ettünk mind. (Az otthoni kialakult napirend ellenére a gyerekek nagyon jól viselték, hogy a nyaralás során jelentősen csúszott a napi programunk, azaz pl. az ebéd is, néha akár órákat... ) Délután az alvás után pedig szintén a kempingből indulva túráztunk egy keveset, mert a rossz idő végül is csak 5 fokkal hűvösebbet jelent, eső szerencsére itt nem volt. Meredek szerpentines mászós út vezetett az erdőben felfelé egy kis patak mellett, ami csak úgy robogott lefelé mellettünk. Aztán egyszercsak kértünk egy tisztásra, ahol egy tehén nézett velünk farkasszemet. Egy kis gazdaságon át vezetett az út, ahol volt még nyuszi, kakas, tyúkok és még egy páva is. Kb.1000m-ren lehettünk, és csodaszép kilátás nyílt visszafelé a tóra és a környező hegyekre. Kb.4,5km-t mentünk.

Péntek: Újra bakancsot húztunk, és irány a Goldeck. Spittal an dér Drau-tól (560m) felvonó visz fel 2050m-re. A köztes állomás, ahol át kell szállni, 1650m-en van. A felvonó a Karintia kártyával ingyenes.
Úgy döntöttünk, hogy felfelé csak a köztes állomásig megyünk, és onnan feltúrázunk a csúcsra, ami 2192m. Elég borús idő volt, de melegebb mint eddig. Széles kavicsos út vezetett felfelé fenyők, törpefenyők és mindenféle virágos bokor között 210-es jelzéssel. A Goldeckhütté-nél (1929m) csak egy rövid pihenőt tartottunk, mert elkezdett esni az eső. Ennek ellenére hideg nem volt felfelé. A 284-és úton mentünk fel, ami a hegyoldalban vezet, nem pedig fent a gerincen, nem akartunk több szelet. ;)

20180629_124217.jpg

Mire felértünk a csúcskereszthez elvonultak a felhők, és néha még a nap is sütött, úgyhogy fent ebédeltünk. Volt pad, napsütés, jó levegő, tehén és szuper panoráma. Jah,és ebéd is a hátizsákból. Élveztük, hogy nem kell megfagyni a hegyen - pulcsiban és esődzsekiben, a gyerekek sapkában-. Lefelé annyira jó idő lett, hogy nem is felvonóztunk rögtön le 550m-re, hanem megálltunk középen és majd egy órát csak napoztunk. Elpakoltuk a pulcsikat, kényelmesen pelust cseréltünk, lógattuk a lábunkat.

Leérve Spittal an der Drau-ban megnéztünk még egy vasútmodell kiállítást(Karintia kártyával ingyenes ), mert a fiúk imádják a vonatokat. Kb.mi lehettünk ma az egyetlen látogatók, és max.fél órát voltunk bent, de a fiúk boldogok voltak.

Szombat: Mára ígérték a legjobb időt, így mára tartogattak a legnagyobb hegyet. Ez felvonóval persze nem akkora dicsőség, de nekünk most az időjárás a legnagyobb ellenségünk. Szóval Mallnitz-ba mentünk, ahonnan felvonóztunk -a kártyával ingyenesen- az Ankogelre, 2636m-re. A csúcs maga egyébként 3000m feletti. Fent meglepően jó idő volt, 7fok, és még hó, ami olvadt, így jó kis csúszós volt a talaj. Úgy terveztük, hogy visszafelé is felvonózunk, de annyira tetszett az idő, hogy úgy döntöttünk, gyalog megyünk le a köztes állomásra 1950m-re. Ez 3km volt lefelé, 700m szint. Kacskaringós, havas, latyakos, vizes majd köves, füves út vezetett le a völgyben. Sok apró hegyi patak robogott le velünk együtt, ezeket is többször kereszteztük. Izgalmas és fárasztó túra volt hirtelen felindulásból, de nagyon jó döntés volt. Mallnitz-ban -véletlenül- egy magyar étteremben ebédeltünk nagyon finomat!

Délután Kolbnitz volt a cél, ahol panorámavasúttal mentünk fel 1200m-re. Mivel "eltúráztuk" az időt, az utolsó menetet csíptük csak el, fent sétáltunk egyet és csúszdáztak a fiúk. Pihenésnek aranyos volt ez is!

Hazafelé már mindenki azt érezte, hogy kimaxoltuk ezt a hetet és a kártyát is, és hogy nagyon jó volt! Jól elfáradtunk, de nálunk ez is hozzátartozik a nyaraláshoz.

Vasárnap: indulás haza! 10kor indultunk el, és hogy ne legyen olyan hirtelen a hazaérkezés, útbaejtettük Graz felett Teichalm-ot. Ez 1200m-en taláható: tó, Hütte, tanövény, játszótér, dombok és tehenek. Nagyon hangulatos kirándulóhely, ideális pihenő volt. Majdnem 2 órát játszottunk, sétáltunk és ebédeltük itt. Mivel így nem autópályáztunk Ausztriában, elég későn értünk haza, de ezt végül senki sem bánta.

Nagyon szuper nyaralás volt, rengeteg élménnyel, ami mindenkit feltöltött, és az élményeket még sokáig fogjuk mesélni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakban.blog.hu/api/trackback/id/tr9514191453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.