Avagy hogy kirándulunk mi a gyerekekkel "zölden"

Gyerekek a hátizsákban

Gyerekből túrista? Túrázó gyerek? Hogy is van ez?

2018. november 08. - Hátizsákkal

Hogy lehet megszerettetni egy gyerekkel a természetet és a túrázást? Jó kérdés! Talán sehogy, azaz ezt nem lehet tanítani (ahogy semmi mást sem kiskorban), csak és kizárólag a jó példa segít. Nálunk legalábbis csak így megy. 
Szóval ha Te szeretsz túrázni, és mentek is rendszeresen, akkor a gyerek is csípni fogja, mert miért ne tenné, neki az az igazi közege! Szabadság, jó levegő, mozgás! 
Ha még Te sem vagy nagy erdőjáró, akkor pedig itt az ideje, hogy együtt kipróbáljátok ezt is! 

Tovább

Magas-Tátra minikkel miniben

Azt mondják a Magas-Tátra nem gyerekes terep. És ha a térképet nézem,  elsőre tényleg így tűnik, hogy nagyok a távolságok, és sokat kell menni, ha az ember szép helyeken akar túrázni. De szeretjük a Tátrát, mert gyönyörű,  így hát felpakoltunk és nekivágtunk, hogy bejárjunk 3 mini túrát az ősszel.

Tovább

Minitúra a Pilisben - gyerekekkel kötelező

Újabb hétvége,  újabb túratervek és ezúttal se mentünk a világ végére, "csak" a Pilisbe. Ajánlom nektek is!

Pilisszentkereszt előtt a Dera-patak mentén a Szurdok tanösvény néztük ki (részben). A szurdok bejáratánál nagy parkoló és egy csomó bográcsozó hely van, innen indul a patak mentén felfelé a túristaút (kék sáv).

20180902_135917.png

A patak felett, ami most alig csörgedezett rengetek fa híd van, nagyon szép és izgalmas az út akár a hidakon, akár a sziklákon mászkál is az ember. A gyerekek igazi sziklamászást adtak elő �

20180901_105857.jpgKb.1,5-2km után beértünk Pilisszentkeresztre. Itt akár vissza is lehet fordulni egy repetáért, akinek ez nagyon bejött. (Nem meredek, nem olyan mint a Ram-szakadék,  mindkét irányban jól járható! )

Mi továbbindultunk a Szent-kút felé, ami egy emelkedős, de nem hosszú szakasz, a végén pedig ott a kút, azaz a forrás! Itt pihentünk, kulacsottöltöttünk és a kék kereszt jelzésen visszacsorogtunk a parkolóba.

A túra nem volt 5km sem, így tényleg bárki bátran nekivághat,  és az a frankó benne, hogy az eleje a legjobb ;) így aki inkább visszafordulna, az sem marad le semmiről. �

20180902_135824.png

 

A kalandparkos kalandok 4 évesen kezdődnek

A kalandparkokat mindenki ismeri, akár próbálta már, akár nem. Igazi felnőtt játszótér, de már kb.100cm-es magasságtól, azaz 3-4 éves kortól kezdődhet az erőpróba.

Igazi adrenalinbomba az egész családnak a jó levegőn,  mozogva és a határainkat feszegetve. Próbáljátok ki!

Tovább

Ausztriában nyaraltunk... nagykabátban

A hegyek között mindig kicsit hűvösebb van, és erre számit is az ember. No de az itthoni 20-22fokos időjárás arrafelé már igencsak zord. Pláne ha a nyárból érkezik az ember. No valahogy igy jártunk mi is idén júniusban, Ausztriában. Egy hetet töltöttünk Karintiában, a Millstätter See partján, csodaszép környezetben, két kisgyerekkel június végén...

20180626_101642.jpg

Már érkezésünk napján megvettük a Kärnten Card-ot, azaz a Karintia kártyát, amivel rengetek dolog ingyenes vagy kedvezményes, köztük egy csomó felvonó is. A kártya 44 Euró volt felnőtteknek egy hétre. A gyerekeknek 6 év alatt ingyenes, de ők is kaptak kártyát, és a belépők helyett matricákat minden helyszínen. Nagyon ki van ez találva! :)

Na szóval, már az első nap ki is próbáltuk a kártyát, és az első felvonóval ami útbaesett - egész véletlenül ugyebár - felmentünk kb.1900m-re a Gerlitzen csúcsra. A nyári pólóra nem győztük felkapkodni a pulóvert és az esőkabátot (hogy legalább a szelet fogja), ami épp nálunk volt, odafent ugyanis 5 fok, szél és szemerkélő eső fogadott. A táj borúsan is gyönyörű, de most inkább gyorsan "levonóztunk" ahogy a 4 évesem mondta.

Tovább

Ausztria a kisgyerekes túrázók paradicsoma

Idén nyárra megérett bennünk a vágy, hogy ismét nagy hegyeket lássunk. Jártunk már szinte minden környező országban, sőt kicsit távolabb, kicsit magasabb hegyek között is, de amióta gyerekek vannak, csak belföldön túráztunk, ami gyönyörű, de akkor is más...

Így idén Ausztria lett a célpont, mert közel van, vannak nagy hegyek és kiépített az infrastruktúra. Az uticél egész pontosan Karintia, a Millstätter See. A tó kb.600m-en van, fürödni is lehet, ha jó lesz az idő, a környéken nagyon sok 2-3000m közötti hegy van, rengetek felvonóval és még több programlehetőséggel. A felvonó azért volt most különösen fontos, mert kisgyerekkel máskülönben nem jutunk messzire, pláne nem magasra. Ausztriában sok helyen működnek a turisztikai kártyák, amit egyszer megvesz az ember és amivel aztán számos szolgáltatást ingyen vagy nagy kedvezménnyel lehet igénybe venni. Mi is ezt terveztük, és az egy hetes nyaralást gondolatban már háromszor megtöltöttük programmal. :)

Tovább

Szezonnyitó kirándulás a Négyes-sziklához

Végre, végre, végre! Itt az új túraszezon, és mi is nyomban útnak indultunk, mert már nagyon hiányzott. Mivel az időjárás nem volt túl biztató, és különben is, közeli úticélt akartunk kedzésnek, a Biatorbágy melletti Négyes-sziklára esett a választás. Ezúton is köszönjük egy kedves kommentelőnek az ötletet.

20180825_113603.jpg

Tovább

Nyár, Balaton, jó idő, mi pedig kempingeztünk

Sokat gondolkodtam, hogy vajon jó ötlet-e két kis gyerekkel kempingezni menni kis sátorral, nagy melegben. Billegtem az "á dehogy, mert visítoznak mint itthon és majd zavarunk másokat, ráadásul szétpakolnak mindent az égvilágon, stbstb." és a "miért ne, sokkal kisebb/több kisgyerekkel is láttam már sátorral kempingezőket" között.
Nos, győzött ez utóbbi, ugyanis azt vallom, hogy amíg nem próbálunk ki valamit, nem tudhatjuk meg, hogy milyen is az.20180804_092557.jpg

Tovább

Ezt vittük a babás túrákra

Sokat fogok írni a listáimról, mert nekem sokkal könnyebb és gyorsabb így pakolni. Íme itt az első! Egy egy napos kirándulás, túrázás során minimalizálni kell, hiszem mindent mi fogunk cipelni. Sőt, még a gyereket is.

Szóval, adott anya, apa, egy önjáró (de táskát még nem cipelő) 4 éves és egy szárnyait bontogató1,5 éves.

Tovább

Hogyan túrázzunk kicsi gyerekkel?

Általában úgy, ahogy előtte is. Vagy mégsem?

Ha azt látod, hogy valaki egészen kicsi babával (hordozókendőben)  túrázik, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy a baba születése előtt is sokat "ment" már, és később is sokat fognak együtt túrázni.Mi is igy voltunk ezzel...

Nyilván vannak feltételek, amiket be kell tartani. Visszavettünk a tempóból, jobban figyeltünk az időjárásra és sokkal(!) több cuccot cipeltünk, de megérte, mert igy nem csak a legközelebbi parkba jutottunk ki levegőzni, hanem gyönyörű tájakon jártunk.

Mit cipeltünk pluszban: pelus, váltóruha a babának, naptej, kullancsriasztó, víz még akkor is amikor csak szopizik a baba, bébiétel melegentartóban, kiskanállal és előkével a későbbiekben, natúr kölesgolyó - nálunk ez sok mindent megold-, legalább két textilpelus, hogy a tartaléknak is legyen tartaléka, pici játék, és amit magunknak vinnénk és még befér. Lista a következő posztban! �

Az első túráinkon hordozókendővel mentünk, aztán csatos hordozóra váltottunk kb.10hónapos korban, és ez végig, 2-2,5 éves korig kitartott. Egyrészt azért, mert akkor már csak alváshoz használtuk és lábon is szépen teljesített 3-4km-t (najó, néha apa nyakában), másrészt, mert érkezett az öcsi. ❤

Tovább

Három szuper túratipp a hétvégére

Ha nincs 30+ fok, amit csak a strandon lehet elviselni, akkor mi általában kirándulunk a hétvégén. Nálunk az a szabály, hogy hétvégén egy nap megyünk (és nem boltba) valahova, és egy nap pihenünk, kertészkedünk, otthon vagyunk.

Egy közeli tanösvény, a legközelebbi kilátó vagy hegy nagyszerű célpont akármelyik évszakban. Most megosztok Veletek, néhány általunk már bejárt helyet, ami tényleg "zöldbenjárós" volt:

Nyakas-kő Biatorbágy közelében: ez nekünk nagyon közel van, ráadásul a főúttól oda-vissza kb.2,5km csak. A terep light-os és erdős, a végén pedig fel lehet mászni a kőre is. Igazán kezdő túra, mi is itt próbálgattuk, hogy is tudunk babával kirándulni. Hazafelé a közeli Peca-tónál még megálltunk kacsát etetni, de igy is belefér ez akár egy délutáni alvás utáni laza sétába is, ha el akarjuk hagyni az aszfaltot végre.

nyakas_ko-kirandulasok_com.JPG

Várpalota felett a Vár-völgyi tanösvény: Ezért kicsit autóznunk kellett, de olyan varázslatos volt az út végén a várrom, hogy aki teheti nézze meg a saját szemével. A túra a Piros sáv jelzésen indul. A kezdő táblán 18km szerepel, de a tanösvény, azaz Bátorkő-vára megjárható 8km-ből. Az út nagy része erdős, ami nyáron nagy előny, a vár, vagyis ami maradt belőle pedig gyönyörű: Várfaldarab egy szikla tetején a sűrű erdőben. Lehet csak azért hatott rám így, mert kb.nem számítottam semmire, de elvarázsolt helynek tűnt. A gyerekek is odáig voltak meg vissza, volt szikla, fal, ablak, "hogy építették, hol ágyuztak stb.". A várromhoz, ill.utána kicsit mászni kell, de aztán visszanézhetünk a várfalra felülről, ami tényleg mesébeillő. Visszafelé a GPS-re hallgattunk, és a tanösvényen mentünk (ez nem jelzett turistaút), ami a szurdokvölgy mentén, fent haladt árvalányhaj mezőkön át!

 

Holdvilágárok light Pomázról: erre már többször jártunk és nem kifejezetten kisgyerekes terep, de a létráig el lehet menni vízálló bakancsban (de láttam gumicsizmás minituristákat is), aztán egy jobbkanyarral "kimásztunk az árokból" és a Zöld karika (nem tudom a hivatalos nevét) jelzésen visszajutottunk az autóig. A túra így max.4km, de felfelé rengetegszer keresztezi a patak az utat, és nincsenek hidak, csak legfeljebb kicsit mozgó kövek, mint a Boribon mesében, ami 3-4 évesen nagyon menő volt. Főleg, amikor anya izomból átemelte a túlpartra... :)

 

Kilátóból sosem elég, vár a Hárs-hegy

... ahol rögtön két kilátó is van.

Kirándultunk a hétvégén, de mivel nem akartunk messze és sokat menni, így maradtunk a Budai-hegységben. Újabban elég sok kilátó épült a főváros környékén, ami a kisgyerekes kirándulóknak nagyon szuper célpontot jelenthet. Látványos, fel lehet rá mászni, körbenézni és aztán piknikezni egy jót a közelében.

A nagy-hárs-hegyi Kaán Károly kilátót néztük ki a Szépjuhásznétól indulva. Rövid, árnyas és igazán gyerekbarát útnak nézett ki már a térképen is. :)

20180819_215223.png

Tovább

Miért indultunk el túrázni kicsi babával?

Mert jó!

Mi mindig is vonzódtunk a természethez, a természetes megoldásokhoz a hétköznapokban. Van éppen elég bonyodalom az életben, legalább mi ne csavarjunk rajta még egyet. A gyerekvállalás/nevelés önmagában is kihívás, így aztán ezt pláne badarság megfűszerezni pusztán divatból. A természetjárás egyszerű és leegyszerűsít sok mindent.

Szerettünk túrázni, kirándulni, extrémebb időszakainkban sziklátmászni vagy bringázni a hegyekben.

Ezek szuper hobbik, amíg az ember fiatal, de aztán kell némi elszántság, hogy átmentsünk ebből valamit a családanyai/családapai életünkbe is. Megpróbáltuk...

A családtervezés, babavárás hónapjaiban is sokat kirándultunk, túráztunk (orvosi jóváhagyással természetesen!) Nagyon jó volt és jól esett.

Aztán megérkeztek a fiúk 2014-ben illetve 2016-ban, mindketten kicsit korábban a vártnál, így a kendőben hordozás lett a mi sportunk, ami biztonságos volt nekik és megnyugtató nekünk. Nagyokat sétáltunk a szabadban és kb.4-5 hónapos korukban megejtettük az első túrának nevezett kirándulást a legközelebbi kis erdőben. Nagyszerű volt! :)